Pressemeddelelse

Nyudviklet tilskudsfoder til zinkfri fravænning 

 

Det nyudviklede tilskudsfoder TandeMate er testet som alternativ til zink i flere danske besætninger, uden at det gav fordøjelsesforstyrrelser og reduceret tilvækst. Tilskudsfoderet indeholder blandt andet fermenteret pileekstrakt med bioaktive stoffer, der påvirker tarmfloraen positivt.

 

Biofiber-Damino A/S lancerer i 2022 et nyudviklet, patenteret tilskudsfoder, TandeMate, til zinkfri fravænning af grise.

Tilskudsfoderet stabiliserer grisenes fordøjelse omkring fravænning.

TandeMate er sammensat af forskellige fibre, fermenteret pileekstrakt, gærekstrakt og kokosolie.

Disse ingredienser har en positiv effekt både på mikrofloraen i grisens tarm, udviklingen af tarmen og grisens immunforsvar.

Desuden er der tilsat dextrose samt et smags- og aromastof, til at stimulere ædelysten hos grisene.

 

Vellykkede tests

TandeMate er testet som alternativ til zink i flere danske besætninger, uden at det gav fordøjelsesforstyrrelser og kostede på tilvæksten. I andre tilfælde var det nødvendigt at regulere på blandt andet foder, klima og management for at få det til at lykkes.

I Frankrig er TandeMate testet som alternativ til antibiotika i foderet, uden at grisene fik fordøjelsesforstyrrelser. Tilmed var de pågældende grise pænere og mere ensartede.

Men også i forbindelse med de franske tests var der tilfælde, hvor man måtte ændre på parametre som foder, klima og management for at få succes med det.

TandeMate fås i spande med fire kg eller i sække med 15 kg. Tilskudsfoderet tildeles enten som topdressing på tørfoder eller blandes i foderet.

 

Anvendelse og dosering

Den totale dosis er 24 gram pr. gris, givet over 14 dage. I farestalden skal der tildeles et målebæger én gang dagligt pr. 15 grise i den sidste uge op til fravænning.

Efter, at grisene er flyttet i klimastald, skal der tildeles to målebægre én gang dagligt pr. 30 grise i den første uge efter fravænning.

Hvis der ikke er mulighed for at bruge TandeMate i farestalden, kan der alternativt tildeles to målebægre pr. 30 grise én gang dagligt i de første 14 dage efter fravænning.

 

 

Fermenteret pileekstrakt

En vigtig ingrediens i TandeMate er fermenteret pileekstrakt, der har et højt indhold af bioaktive stoffer og påvirker tarmfloraen positivt.

Det fermenterede pileekstrakt indeholder også mælkesyre, som sænker pH i mave og tarm.  Sænkningen af pH bidrager også til at aktivere enzymet pepsin, som forbedrer proteinfordøjelsen.

 

Gærekstrakt med gavnlig effekt

En anden ingrediens i TandeMate er gærekstraktet actigen. Det stimulerer væksten af gavnlige bakterier, så tarmfloraen stabiliseres. 

Gærekstraktet har også en gavnlig effekt på grisens immunforsvar.

Kokosolien i det nye tilskudsfoder bidrager med en god smag, så grisenes foderoptagelse og tilvækst øges. Endvidere har kokosolie et højt indhold af laurinsyre.

Fibrene i TandeMate forbedrer grisenes mave-tarmsundhed.

Når fibrene nedbrydes af bakterier, produceres der organiske syrer. Herved stimuleres tarmvæksten, så tarmens overfladeareal og absorptionsevne øges.

 

Sænker pH i tarmen

De organiske syrer sænker desuden pH i tarmen, så væksten de gavnlige bakterier fremmes.

I øvrigt binder de vandopløselige fibre væske i grisens mave og tarm. Resultatet heraf er, at foderet passerer langsommere igennem grisen, så det befinder sig i tyndtarmen i længere tid.

Herved får fordøjelsesenzymerne længere tid til at virke, så grisen kan optage flere næringsstoffer.

 

 

Læs mere om TandeMate her